ClearOn får varning och sanktionsavgift

ClearOn får en varning och ska betala en sanktionsavgift på 14 miljoner kronor.

ClearOn AB är ett betalningsinstitut som har tillstånd att tillhandahålla betaltjänster enligt lagen (2010:751) om betaltjänster.

Finansinspektionen har undersökt hur ClearOn har följt lagen (2017:630) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism (penningtvättslagen) när det gäller reglerna om allmän riskbedömning, riskklassificering av kunder, rutiner och riktlinjer för kundkännedom samt åtgärder för kundkännedom. Finansinspektionens undersökning visar att det har funnits brister inom samtliga granskade områden.

Bristerna har varit sådana att FI bedömer att det finns skäl att ingripa mot ClearOn. Det är i flera fall fråga om allvarliga överträdelser som har pågått under lång tid. Det har därför funnits anledning att överväga att återkalla bolagets tillstånd. ClearOn har vidtagit och planerar att vidta ett stort antal åtgärder för att komma till rätta med bristerna. FI bedömer att ClearOn har vilja och förmåga att genomföra dessa åtgärder och att de på ett påtagligt sätt kommer att minska risken för nya eller likartade regelöverträdelser.

FI anser att prognosen för att ClearOn ska åtgärda bristerna och i fortsättningen följa regelverket är så pass god att det är tillräckligt att meddela bolaget en varning. Den varning som FI meddelar ClearOn förenas dock, med hänsyn till överträdelsernas allvarlighet och omfattning, med en kännbar sanktionsavgift.