Carnegie döms att betala sanktionsavgift för insiderhandel

Carnegie har dömts av Stockholms tingsrätt att betala en sanktionsavgift för överträdelse av förbudet mot insiderhandel. FI utfärdade tidigare ett sanktionsföreläggande som Carnegie inte godkände. FI valde därför att väcka talan vid Stockholms tingsrätt.

Carnegie har i november 2018 genomfört transaktioner för med såväl A- som B-aktier i bolaget Starbreeze AB för ett kundbolags räkning. Transaktionerna har skett efter att Carnegie fått information om att kundbolagets företrädare var förhindrad att sälja aktier eftersom företrädaren var upptagen i Starbreeze AB:s insiderförteckning. FI har gjort gällande att Carnegie härigenom överträtt förbudet mot insiderhandel genom att utföra de aktuella transaktionerna.

Finansinspektionen yrkade i Stockholms tingsrätt att Carnegie skulle betala en sanktionsavgift på 35 miljoner kronor. Tingsrätten har gjort bedömningen att Carnegie har överträtt förbudet mot insiderhandel i marknadsmissbruksförordningen och att banken inte har haft legitima skäl för sitt agerande. Tingsrätten har beslutat att Carnegie ska betala en sanktionsavgift på 35 miljoner kronor.

Överklagande till hovrätten

Tingsrättens dom har överklagats till hovrätten.

Hovrättens dom

Hovrätten ändrade tingsrättens dom och avslog Finansinspektionens yrkande om sanktionsavgift.

Överklagande till högsta domstolen

Hovrättens dom har överklagats till högsta domstolen.