EU-riktlinjer om diskontering av rörlig ersättning

2014-12-18 | EBA Nyheter Bank

Möjligheten att diskontera rörlig ersättning är inte införd i Sverige. Därför är inte heller EU:s riktlinjer om diskontering av rörlig ersättning tillämpliga här.

Bakgrund

Den 27 mars 2014 publicerade den Europeiska bankmyndigheten (Eba) nya riktlinjer om diskontering av rörlig ersättning. Riktlinjerna finns tillgängliga på svenska och heter Riktlinjer om tillämpligt teoretiskt diskonto för rörlig ersättning. I de medlemsländer som infört möjligheten enligt artikel 94 CRD4 att diskontera rörlig ersättning bör riktlinjerna användas för att beräkna diskonteringen. Sverige har inte infört någon möjlighet att diskontera den rörliga ersättningen och riktlinjerna är därför inte tillämpliga i Sverige.

Började gälla den 1 juni 2014

Riktlinjerna började gälla den 1 juni 2014. FI har underrättat Eba om att vi inte avser att tillämpa riktlinjerna i vår tillsyn.

Riktlinjernas rättsliga status

FI:s generella uppfattning är att riktlinjer från Eba riktade till behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer är att jämställa med svenska allmänna råd (det som sägs om riktlinjer avser även rekommendationer). Förordning (EU) nr 1093/2010 om inrättandet av Eba innebär att behöriga myndigheter eller finansmarknadsaktörer direkt på grund av förordningen med alla tillgängliga medel ska söka följa dessa riktlinjer.

Eftersom möjligheten att diskontera rörlig ersättning inte är införd i Sverige är riktlinjerna inte heller tillämpliga här. Någon skyldighet att följa riktlinjerna finns alltså inte.