FI avser införa undantag för säkerställda obligationer

2014-12-29 | EBA Nyheter Bank

Europeiska bankmyndigheten (Eba) har yttrat sig över danska Finanstilsynets beslut att genomföra ett undantag från en del av reglerna i artikel 129.1c i EU:s kapitaltäckningsförordning (CRR). Finansinspektionen kommer att införa samma undantag för svenska företag.

Införandet av undantaget innebär ingen försämring av de krav som i dag ställs på säkerställda obligationer i svensk lagstiftning, eftersom undantaget innebär att nuvarande regel ska fortsätta att gälla.

Bakgrund

Artikel 129 i CRR specificerar de krav som tillgångar som säkrar säkerställda obligationer måste uppfylla för att obligationerna ska förmånsbehandlas ur kapitaltäckningssynpunkt. Punkt 1.c i artikeln anger att exponeringar mot kreditinstitut endast får förekomma i den mån dessa har en kreditvärdighet motsvarade kreditkvalitetssteg 1. Enligt CRR kan de behöriga myndigheterna ge undantag från detta krav och tillåta exponeringar mot kreditinstitut med en kreditvärdighet motsvarande kreditkvalitetssteg 2. Finanstilsynet har genomfört ett sådant undantag, och Eba har nu offentliggjort sin syn på detta.

Ebas ståndpunkt

Eba anser att Finanstilsynets beslut om undantag är tillräckligt motiverat, givet de koncentrationsproblem som annars uppstår.

Ebas ståndpunkt (Ebas webbplats)

Finansinspektionens avsikt

Finansinspektionen kommer att införa undantaget även för svenska företag. Detta görs för att undvika de koncentrationsproblem som annars kan uppstå på grund av begränsning i möjliga exponeringar.