Rekommendation för livbolagen kan förenkla flytt av pensionssparande

En rekommendation för branschen kan fungera som en väg att se till att konsumenter får tydligare information i samband med flytt av pensionsförsäkring. Det framhåller Finansinspektionen i en delrapportering av ett uppdrag från regeringen.

FI fick i juni i år uppdrag att arbeta för att få fram en ny branschstandard inom livförsäkrings- och pensionsbranschen. Syftet är att ge konsumenter tydligare och mer jämförbar information i samband med flytt av pensionssparande som omfattas av flytträtt.

Så här långt har arbetet resulterat i ett utkast till rekommendation och en plan för det fortsatta arbetet. Tanken är att rekommendationen ska vara klar till i juni nästa år och börja tillämpas av branschen från den 1 januari 2016.

Bland det som ingår finns bland annat principer för hur bolagen ska räkna ut det värde som får flyttas och redovisa det tydligt för konsumenterna. Det ska också framgå klart vilka avgifter som måste betalas och till vem.

FI har gett organisationen Svensk försäkring uppdraget att leda arbetet och har sedan medverkat på olika sätt under projektets gång. FI bedömer nu att arbetet kommit tillräckligt långt och att en branschrekommendation kommer att nå de syften som var målet. FI vill dock påskynda utvecklingen av förutsättningar för att beräkna  jämförelsetal, så kallade Norman-belopp, eftersom de är en viktig del i det informationsunderlag som ska testas i konsumentpaneler under våren 2015.

Den kommande rekommendationen kommer att omfatta privat pensionssparande och individuell tjänstepensionsförsäkring.