Tre områden i fokus för granskning av finansiella rapporter

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten, Esma, har meddelat tre områden som ska prioriteras när tillsynsmyndigheter i EU granskar börsbolagens finansiella rapporter för 2014.

De prioriterade områdena är sådana som ansetts extra betydelsefulla för börsnoterade bolag utifrån att de innebär väsentliga förändringar för bolagen som en följd av nya standarder eller utifrån en bedömning av det ekonomiska läge som råder nu. De har valts ut i samarbete mellan redovisningstillsynsorganisationer i medlemsländerna och EU-myndigheten.

De tre områdena är:

  • Upprättande och presentation av koncernredovisningar och relaterade upplysningar
  • Finansiell rapportering i företag som är parter i samarbetsarrangemang och relaterade upplysningar
  • Redovisning och värdering av uppskjuten skattefordran.

Mot bakgrund av dess fortsatta relevans ska tillsynmyndigheter inom EU i sin granskning även beakta prioriterade områden som har publicerats tidigare år. Utöver detta kan varje nationell redovisningstillsynsorganisation också välja att gå igenom ytterligare områden. I Sverige är det börserna tillsammans med FI som bedriver denna tillsyn.

Syftet med detta arbete är att åstadkomma en enhetlig tillämpning av de internationella redovisningsreglerna för börsnoterade företag (IFRS) inom EES-området. Det ska i förlängningen leda till en bättre fungerande finansiell marknad med mer transparenta och jämförbara finansiella rapporter.