En stabil och väl fungerande finansmarknad för alla

Tillstånd att driva värdepappersrörelse

För att få driva värdepappersrörelse krävs tillstånd enligt 2 kap. 1 § lagen (2007:528) om värdepappersmarknaden.

Ansökan – utformning och innehåll

För att möjliggöra en snabb och effektiv prövning av en ansökan är det viktigt att den innehåller de uppgifter som anges nedan och att informationen är komplett.

Ansökan bör skickas elektroniskt. 

En ansökan om att driva värdepappersrörelse ska innehålla de uppgifter som framgår av kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/1943, se länk nedan. För att underlätta handläggningen ska ansökningsblanketten, se länk nedan, användas och hänvisningar göras till de olika handlingarna som bolaget anser motsvarar informationen som efterfrågas i artiklarna i den delegerade förordningen (EU) 2017/1943. Ta gärna hjälp av Finansinspektionens guide när du fyller i blanketten. Det är inte tillräckligt att endast inkomma med uppgifter i blanketten, utan ansökan behöver också innehålla och kompletteras med olika styrdokument. Det är också brukligt att bifoga ett följebrev till ansökan som är undertecknat av behörig ställföreträdare eller ombud. 

Värdepappersbolagsförordningen (EU) 2019/2033 (IFR) och värdepappersbolagsdirektivet (EU) 2019/2034 (IFD) som till största del är genomfört i LV och värdepappersföreskrifterna (FFFS 2017:2) gäller i stället för tillsynsförordningen (EU) 575/2013 (CRR) och kapitaltäckningsdirektivet 2013/36/EU (CRD) för de flesta värdepappersbolag. Relevanta uppgifter enligt de nya regelverken ska framgå av ansökan. För mer information om kapitaltäckning för värdepappersbolag hänvisas till vår information om kapitaltäckning för värdepappersbolag (IFR/IFD) .

Om ansökan även omfattar sidoverksamhetstillstånd enligt 2 kap. 3 § LV ska även information enligt 2 a kap. i FFFS 2017:2 lämnas in. För det fall ansökan omfattar drift av MTF-/OTF-plattformar ska även uppgifter enligt FFFS 2007:17 lämnas in.

Guide för vad en ansökan ska innehålla

FI har tagit fram en guide för vad en ansökan om att driva värdepappersrörelse ska innehålla för att underlätta för den som söker tillstånd. Guiden utgör ett stöd i fråga om vilken information som behöver anges i ansökan utifrån respektive artikel i den delegerade förordningen (EU) 2017/1943. Informationen i guiden är inte avsedd att ha normerande verkan. Med det menas att informationen inte ska ses som rättsregler. Det innebär att FI:s bedömning i det enskilda fallet kan avvika från vad som anges i dokumentet. Ingen del av informationen får tolkas som ett bindande förhandsbesked avseende Finansinspektionens beslut vid handläggningen av ett enskilt ärende.

Avgift

Avgiften på 525 000 kronor ska betalas till FI (avgiften omfattar även lednings- och ägarledningsprövningar samt godkännande av bolagsordningen). För eventuella sidotjänsttillstånd respektive tillstånd för sidoverksamhet tas en separat avgift ut på 75 000 kronor per tillståndstyp.

För en ansökan om drift av MTF-/OTF-plattformar tas en separat avgift ut baserad på FI:s bedömda handläggningstid.

Avgifternas storlek regleras i 3 och 4 §§ förordningen (2001:911) om avgifter för prövning av ärenden hos Finansinspektionen samt i bilagan av densamma.

Handläggningstid

FI fattar beslut inom sex månader under förutsättning att ansökan är fullständig och avgiften betald.

Övrig information

  • För att en godkänd bolagsordning ska vara giltig måste den, efter FI:s godkännande, registreras hos Bolagsverket.
  • Om bolaget avser att inrätta filial i ett annat land eller att bedriva gränsöverskridande verksamhet ska bolaget ansöka om detta i separat ärende. En sådan ansökan bör ges in i ett slutskede av tillståndsärendet.
  • När tillstånd att driva värdepappersrörelse meddelats ska bolaget betala en tillsynsavgift till FI enligt förordningen (2002:1042) om årliga avgifter för finansiering av Finansinspektionens verksamhet.
  • När tillstånd att driva värdepappersrörelse meddelats ska bolaget löpande rapportera vissa uppgifter till FI enligt rapporteringsplan för värdepappersbolag.

Fakta betalningsrutin

  • FI registrerar anmälan som får ett diarienummer.
  • FI skickar därefter ett handläggarbrev där diarienummer, ärendets avgift och betalningsinformation framgår.

Betala inte avgiften innan du har fått handläggarbrev och diarienummer från FI.

Läs mer


Senast granskad: 2025-04-29