Under Almedalsveckan 2025 finns Finansinspektionen på plats för att medverka i seminarier och paneldiskussioner.
Det behövs en bättre förståelse för vilka grupper som har behov av kontanter och vilken roll kontanter kan spela i kris och krig för att kunna bedöma hur kontanternas fortsatta ställning i samhället bör se ut. Det skriver Finansinspektionen i sitt remissvar på kontantutredningens förslag. FI för också fram att förslagen behöver vägas mot de risker för penningtvätt som de kan medföra.
Europeiska Bankmyndigheten (EBA) och Europeiska värdepappersmyndigheten (Esma) har gett ut flera nya riktlinjer gällande kryptotillgångar. Finansinspektionen har meddelat att vi kommer att följa riktlinjerna.
Den 1 juli 2025 träder Finansinspektionens (FI) föreskrifter och allmänna råd om inkasso i kraft. FI bjuder in till ett FI Forum den 16 juni 2025 där vi berättar om de nya föreskrifterna och allmänna råden och svarar på frågor som skickats in i förväg.
Finansinspektionen ska granska fondförvaltares funktioner för regelefterlevnad och internrevision.
Den 1 juli 2025 börjar en ny lag om valutaväxling och ändringar i lagen om betaltjänster att gälla. Det innebär att tillstånd kommer att krävas för valutaväxling och alla typer av betaltjänster förutom kontoinformationstjänster.
Osäkerheten om den geopolitiska och ekonomiska utvecklingen är stor och risken för negativa störningar är högre nu jämfört med i höstas. Samtidigt har svenska banker stora kapitalbuffertar och god lönsamhet vilket bygger motståndskraft. Men såväl finansiella företag som hushåll och företag behöver vara redo för att det osäkra läget kan pågå en längre tid. Det är några av våra slutsatser i årets första stabilitetsrapport.
Den 1 juli 2025 träder Finansinspektionens (FI) föreskrifter och allmänna råd om inkasso i kraft. FI bjuder in till ett FI Forum den 16 juni 2025 där vi berättar om de nya föreskrifterna och allmänna råden och svarar på frågor som skickats in i förväg.
Protokoll från sammanträde med Finansinspektionens styrelse den 8 april 2025.
Finansinspektionen har beslutat om ändringar i ett antal föreskrifter och allmänna råd om valutaväxling, elektroniska pengar och betaltjänster.
FI har beslutat om nya föreskrifter och allmänna råd om inkasso och vissa ändringar som rör förvärv och förvaltning av nödlidande lån, vilket något förenklat är lån där låntagaren inte klarar av att betala i tid. De nya reglerna, som innebär tydligare och mer enhetliga krav på inkassoföretag och kreditförvaltare, gäller från den 1 juli i år.
Finansinspektionen (FI) ger Swedbank AB (Swedbank) en sanktionsavgift på 12 500 000 kronor för överträdelser av säkerhetsskyddsregelverket.
FI har undersökt Dina Försäkring AB med fokus på tre av de centrala funktioner som ett försäkringsföretag ska ha. FI har konstaterat flera brister och ger därför Dina Försäkring en anmärkning med sanktionsavgift på 10 miljoner kronor.
FI har undersökt om Dina Försäkring följt reglerna om företagsstyrning. Undersökningen fokuserade på frågor om de centrala funktionernas organisation och arbete. Med det menas funktionen för riskhantering, funktionen för regelefterlevnad, funktionen för internrevision och aktuariefunktionen. Undersökningen resulterade i en sanktion.
FI har undersökt hur Swedbank AB (Swedbank) har levt upp till de krav som ställs på företag som bedriver säkerhetskänslig verksamhet att utreda behovet av säkerhetsskydd i en säkerhetsskyddsanalys. Undersökningen resulterade i en sanktion.
EU-kommissionen ska se över reglerna för hållbarhetsrelaterade upplysningar (SFDR). Nu erbjuds intressenter att komma med synpunkter för att vara med och påverka regleringen på området.
Finansinspektionens innovationscenter kommer att vara på plats med ett antal seniora experter under konferensen Fonddagen den 19 maj för att berätta om FI:s olika ansvarsområden, svara på frågor och ge vägledning till företag.
Det globala hållbarhetsnätverket Network for Greening the Financial System (NGFS) har publicerat nya klimatrelaterade scenarier.
Några mindre justeringar har gjorts i de aktuella Json-schemafilerna för Dora-incidentrapportering.
FI varnar för 50 falska företag. Bakom namnen döljer sig bedragare, som lurar konsumenter på pengar genom falska lån och investeringar.
Trots att de flesta svenskar sparar i fonder känner varannan inte till vad fondavgiften är. Det kan få betydelse för den framtida avkastningen. För att öka prismedvetenheten hos konsumenter publicerar FI varje kvartal medianavgiften för några populära fondkategorier.
Endast två av fem har kontanter hemma för att klara sig en vecka om det digitala betalningssystemet skulle slås ut. Detta trots att det är viktigt att ha flera alternativ att betala med i händelse av en samhällskris. Fyra av fem svenskar har fler än ett alternativ för att logga in på sin bank och ungefär hälften har betal- eller kreditkort i fler än en bank. Det visar en ny mätning från Finansinspektionen.
FI har underrättat EU-kommissionen och Europeiska systemrisknämnden (ESRB) om att vi avser att förlänga det nuvarande riskviktsgolvet för svenska bolån med två år, från och med den 31 december 2025. Vi avser också att förläng det nuvarande riskviktsgolvet för kommersiella fastigheter med två år från och med 30 september 2025. Detta sker i enlighet med artikel 458 i tillsynsförordningen.
AA ska betala en sanktionsavgift på 250 000 kronor för att ha överträtt förbudet mot insiderhandel. AA har för egen räkning sålt aktier i Intervacc AB trots att AA har haft insiderinformation om bolaget. AA ska också återföra vinsten om 44 260 kronor.
Finansinspektionen ställer sig positiv till förslaget till Europaparlamentets och rådets förordning om icke-finansiell statistik över kommersiella fastigheter. FI anser att förslaget är ägnat att förbättra statistiken över fastighetssektorn och säkerställa statistikens jämförbarhet och enhetlighet i EU:s medlemsstater.
Finansinspektionen har meddelat de europeiska tillsynsmyndigheterna, EBA, Esma och Eiopa att FI kommer att följa de gemensamma riktlinjerna (JC/GL/2024/34) för uppskattning av totala årliga kostnader och förluster orsakade av allvarliga IKT-relaterade incidenter enligt förordning (EU) 2022/2554.
Finansinspektionen har, utifrån de utgångspunkter som FI har att beakta, inga synpunkter på förslagen.
Finansinspektionen har meddelat de europeiska tillsynsmyndigheterna EBA, Eiopa och Esma att FI kommer att följa gemensamma riktlinjer för att utbyta information som är relevant för bedömning av duglighet och lämplighet hos innehavare av kvalificerade innehav samt hos direktörer och innehavare av nyckelfunktioner i finansiella företag.