FI informerar valutaväxlare om regler mot penningtvätt och finansiering av terrorism

I dagarna skickar Finansinspektionen brev och broschyrer till valutaväxlare i landet om reglerna mot penningtvätt och finansiering av terrorism. För att nå fram till så många som möjligt har FI valt att trycka broschyrerna på fyra språk, svenska, engelska, persiska och arabiska.

Målet med utskicket är både att öka förståelsen för regelverket och att ge konkret vägledning i hur man som valutaväxlare kan tillämpa de krav som finns. Många valutaväxlare är små företag, ofta enmans- eller fåmansföretag, och har till skillnad från andra stora företag inom finansbranschen ingen avdelning eller ens en person som särskilt arbetar med frågor kring regelefterlevnad.

De krav som ställs i reglerna mot penningtvätt och finansiering av terrorism är allmänt dåligt kända. Att det finns ett behov av ökad kunskap har bland annat uppmärksammats i de nationella riskbedömningarna om penningtvätt och terrorismfinansiering och i den nationella strategin för en effektiv regim för bekämpning av penningtvätt och av finansiering av terrorism. Just valutaväxlare, tillsammans med bland annat penningöverförare, bedöms vara särskilt utsatta i och med deras omfattande hantering av kontanter.

I ett första steg går brevet och broschyrerna ut till 50 valutaväxlare i landet.