Rapporteringsskyldiga måste skaffa identifieringskoden LEI

2015-01-20 | Nyheter Emir Marknad

FI vill påminna om att alla finansiella och icke finansiella motparter som handlar med derivat är skyldiga att rapportera detta till ett transaktionsregister, enligt Emir (EU 638/2012). Ett krav vid rapporteringen är att ange sin egen och motpartens identitet med hjälp av en identifieringskod, Legal Entity Identifier (LEI).

Motparterna i en derivattransaktion ska inte bara skaffa en egen LEI utan också försäkra sig om att den andra motparten i transaktionen har en LEI, under förutsättning att denne är rapporteringsskyldig och behörig att skaffa LEI.

Kravet på att rapportera derivattransaktioner och att skaffa LEI gäller även för enskilda firmor i de fall derivattransaktioner sker inom ramen för rörelsen i den enskilda firman. Även rapportering av derivattransaktioner som ingåtts med en motpart från ett land utanför EU kräver att LEI anges för båda parter.

LEI är en global identifieringskod för företag och andra organisationer som har introducerats på G20-ländernas initiativ. Ansökan om LEI kan i regel göras med hjälp av en bank eller direkt hos någon av de institutioner som tillhandahåller LEI.

De institutioner som tillhandahåller LEI framgår av följande förteckning:

Godkända institutioner för det globala LEI-systemet

LEI kommer framgent även att krävas i samband med annan europeisk lagstiftning som till exempel Solvens 2, Mifir och MAR

För eventuella frågor vänligen skicka ett mail till emir@fi.se