Förslag till nya och ändrade regler för försäkringsföretag till följd av Solvens 2

Finansinspektionen föreslår nya och ändrade föreskrifter och allmänna råd med anledning av att Solvens 2-direktivet genomförs i svensk rätt. FI föreslår också nationell reglering på vissa områden som inte regleras i Solvens 2-direktivet. I flera fall är det bestämmelser som finns sedan tidigare.

Syftet med regleringen i Solvens 2-direktivet är att säkerställa att försäkringsföretagen har det kapital och den företagsstyrning som krävs med hänsyn till de risker som är förenade med verksamheten.

FI:s förslag innehåller bland annat regler om hur de försäkringstekniska avsättningarna och det primära solvenskapitalkravet enligt standardformeln ska beräknas. FI föreslår dessutom regler om tillsynsrapportering.

FI föreslår att de föreskrifter som genomför Solvens 2-direktivet ska gälla för försäkringsföretag och, i tillämpliga delar, även för grupper.

De nya och ändrade föreskrifterna föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Skriftliga synpunkter på förslaget lämnas till Finansinspektionen, Box 7821, 103 97 Stockholm eller via mejl till finansinspektionen@fi.se, senast den 5 mars 2015. Ange diarienummer FI Dnr 10-9537.